Eerste hulp bij (corona)stress
Binnen de hulpverlening valt op dat steeds meer kinderen en jongeren psychische klachten hebben als gevolg van corona en/of de maatregelen. Vooral jongeren hebben last van stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid. Daarnaast maken zij zich zorgen door de onzekerheid die de toekomst met zich meebrengt. Wanneer is er echter sprake van stress? Wat kun je zelf en wat kan De Praktijk4Kids hierin bieden? De Praktijk4Kids geeft antwoord op deze vragen en helpt!
Hoe ontstaat stress?
Alle informatie komt via de zintuigen binnen in de hersenen. Hierbij wordt heel snel bepaald of de informatie veilig is aan de hand van instinct, eerdere herinneringen en ervaringen. Bij gevaar komen stresshormonen vrij in de hersenen die het lichaam heel snel klaarmaken om te vechten, vluchten of bevriezen. Hierdoor is er geen ruimte meer in de hersenen om na te denken, maar gaat alles instinctief. Als het gevaar weg is of je bent gerustgesteld, kalmeren je hersenen en kun je weer verder.
Positieve kant van stress
Iedereen heeft wel eens stress. Hoewel stress een negatieve lading heeft, hoeft het niet altijd in je nadeel te werken. Stress kan namelijk ook een drijfveer zijn die tot resultaat kan leiden. Denk maar aan extra hard werken wanneer er tijdsdruk is of dat het je dwingt om eens uit je comfort-zone te treden. Mogelijk inspireert het je om de volgende keer eerder te beginnen of om situaties eens vanaf een andere kant te bekijken.
Negatieve kant van stress
Wanneer je een langere periode een stressreactie hebt (dus in vecht-, vlucht- of bevriesstand bent) kun je dat onder andere gaan merken aan geheugenproblemen, hoofd- of buikpijn, nagelbijten/tics, concentratieproblemen, moeite met slapen en/of een somber gevoel. De hartslag kan omhoog gaan en je kunt bijvoorbeeld gaan trillen (hyper). Het kan ook juist zijn dat de hartslag omlaag gaat. Je trekt je terug en sluit je af van de omgeving (hypo). In beide gevallen worden de hersenen overgenomen door de stress, waardoor zij geen andere dingen meer kunnen verwerken of kunnen leren.
Wat kun je zelf doen?
- Tip 1. Sporten en bewegen helpt tegen stress gerelateerde klachten, door onder andere de toename van endorfine. Er zijn voor kinderen inmiddels veel mogelijkheden om buiten te sporten, maar je kunt er ook wandelend op uit gaan met het gezin (tip: Ommetje). Of probeer eens een van de vele yogalessen die online worden aangeboden.
- Tip 2. De afwisseling tussen inspanning en ontspanning is heel belangrijk om stress te voorkomen. Zorg dat je kind voldoende pauze neemt. Daarnaast kunnen ademhalings- of ontspanningsoefeningen helpend zijn. Kijk in de App Store of op YouTube en zoek op termen als ‘ademhalingsoefeningen voor kinderen’ of ‘mindfulness voor kinderen’.
- Tip 3. Leer je kind dat het oké is om gevoelens van stress te ervaren. Dit is tenslotte een seintje van je lichaam dat er iets aan de hand is. Het is vervolgens wel belangrijk om iets te doen met deze gevoelens. Praat met je kind over deze gevoelens of stimuleer je kind om met anderen hierover te praten. Er zijn hiervoor ook diverse initiatieven zoals bij De Kindertelefoon of Samenvoordejongeren.
- Tip 4. Neem de kinderen mee in de ‘ontwikkelmodus’. Door het thuisonderwijs heeft jouw kind zich waarschijnlijk ontwikkeld op het gebied van zelfstandig werken of het maken van een planning. Mogelijk heeft hij/zij op de buurkinderen gepast, zodat de buren thuis konden werken of heeft hij/zij geholpen met taakjes in huis. Complimenteer op inzet en loon nieuwe initiatieven.
- Tip 5. Geniet! Door de coronamaatregelen zijn veel dingen niet mogelijk, maar stimuleer je kind om dagelijks iets te doen waar hij/zij energie van krijgt. Speel samen een bordspel, dans door de woonkamer of organiseer een filmavondje. Bespreek dagelijks met elkaar wat er goed gaat en benoem de activiteiten waar je energie van krijgt.
Wat kan De Praktijk4Kids bieden?
De Praktijk4Kids kan allereerst onderzoeken waar de stress gerelateerde klachten door verklaard kunnen worden. Daarna kan er passende begeleiding of behandeling gestart worden. Maar dit is slechts een kleine greep uit de beschikbare informatie. Mocht jouw kind meer hulp nodig hebben door (corona)stress, neem dan gerust contact op met karin@depraktijk4kids.nl.