Prikkelverwer­king, onderzoek en behandeling bij kinderen

Sensorische informatieverwerking, ook wel prikkelverwerking, is de samenwerking tussen de zintuigen (waar prikkels binnenkomen) en het bewegen/gedrag. Niet alleen het horen, zien, voelen, ruiken en proeven valt onder de zintuigen, maar ook prikkels ‘in’ het lichaam, namelijk: evenwicht, houding en gevoelens zoals honger, dorst en pijn. Kinderen met prikkelverwerkingsproblemen kunnen gevoelig zijn (denk aan: snel afgeleid raken, last hebben van prikkels), prikkels vermijden (denk aan: zich afsluiten, vluchten, handen op de oren), prikkels missen (denk aan: niet horen wanneer hij/zij geroepen wordt, dagdromen) of juist veel prikkels zoeken (denk aan: wiebelen, friemelen, veel opstaan).

Bij De Praktijk4Kids vinden we het belangrijk om u van de juiste adviezen te voorzien. Als u eenmaal weet dat uw kind problemen met de prikkelverwerking heeft, dan is het ook fijn om te weten waar uw kind behoefte aan heeft en wat u kunt doen. Bij De Praktijk4Kids werkt een gediplomeerd sensorisch integratietherapeut.

Goed om te weten!

Icoon De Praktijk4Kids met een megafoon

Het traject start met een intakegesprek met het kind/ de jongere en ouder(s)/verzorger(s). In dit gesprek brengen we de klachten en de hulpvraag in kaart. Het is fijn als u gerichte voorbeelden kunt geven. U zult gevraagd worden om thuis een vragenlijst in te vullen en video-opnames te maken van uw kind. Vervolgens worden deze geanalyseerd en uitgewerkt door de onderzoeker, zodat duidelijk wordt van welke prikkelverwerkingsproblemen er sprake is. Hiervan wordt een verslag gemaakt met uitgebreide adviezen voor thuis en school, ook wel een sensorisch dieet genoemd.

Bij De Praktijk4Kids bieden we ook behandeling aan op het gebied van prikkelverwerking, dit wordt ook wel sensorische integratietherapie genoemd. Door middel van spel en beweging wordt over- of ondergevoeligheid van uw kind behandeld.

Tarieven

Icoon De Praktijk4Kids met munten en Eurotekens

Voor het intakegesprek, onderzoek en de verslaglegging wordt € 525,- gerekend. Een aanvullend gesprek, indien nodig, kost € 79,20 per 45 minuten. Behandeling van prikkelverwerking kost € 79,20 per sessie. Gemiddeld genomen zijn er tien behandelingen nodig.

Onderzoek naar prikkelverwerkingsproblemen dat wordt uitgevoerd door De Praktijk4Kids Alphen aan den Rijn, kan worden vergoed als uw kind woonachtig is in onze samenwerkingsregio's. In dit geval kunt u zich aanmelden bij GO! voor jeugd. GO! voor jeugd kan ons verzoeken het onderzoek uit te voeren.

Woont uw kind in een gemeente die valt onder Holland Rijnland, dan is een verwijzing van de huisarts nodig. Bij Holland Rijnland vragen wij vervolgens voor u een vergoed traject aan. Als dit wordt toegekend, dan zal het onderzoek starten. Bij De Praktijk4Kids Nieuw-Vennep is geen vergoeding mogelijk.