EMDR, behandeling bij trauma en angst

Bij De Praktijk4Kids worden veel kinderen geholpen met behulp van EMDR. EMDR is een behandelmethode die vooral wordt toegepast bij trauma, maar ook bij andere klachten zoals angsten. In deze blog lees je wanneer er gebruik gemaakt kan worden van EMDR en wat het precies inhoudt.

Wanneer wordt er gebruik gemaakt van EMDR?

Als een kind iets heftigs heeft meegemaakt, kan het zijn dat er een trauma ontstaat en dat traumabehandeling geïndiceerd is. Kinderen kunnen door een trauma onder andere last krijgen van heftige gevoelens, flashbacks, angsten en slaap- en/of concentratieproblemen. Dit kan het dagelijks leven flink belemmeren. EMDR wordt vaak toegepast als behandeling voor dergelijke trauma’s. Hier is het inderdaad zeer helpend voor, maar wist je dat het breder inzetbaar is? Ook voor bijvoorbeeld angst, dwang en bepaalde lichamelijke klachten kan het worden ingezet. EMDR kan bijvoorbeeld ook goed toegepast worden voor medische angst (angst voor prikken, naar het ziekenhuis gaan, bloed zien of naar de tandarts gaan). Het kan zijn dat er een heftige gebeurtenis ten grondslag ligt aan de angst, zoals het bang zijn voor honden na een beet, maar het kan ook gaan om angsten voor de toekomst.

Wat is EMDR? 

EMDR is een heel effectieve manier om met klachten aan de slag te gaan. Er wordt het kind gevraagd om sterk aan het trauma of de angst te denken en ondertussen wordt hij/zij afgeleid door externe signalen. Waar oogbewegingen door het volgen van een lichtje het meest gebruikelijk is, kan er afhankelijk van het kind en de situatie ook gebruik gemaakt worden van geluiden of aanraking/andere tastsignalen. Doordat er een groot beroep wordt gedaan op het geheugen door zowel te denken aan het trauma/de angst, als de externe signalen te moeten volgen, wordt het op een neutrale manier verwerkt. Middels EMDR wordt angst verkleind en wordt het gevoel van ‘het aan kunnen’ vergroot.

Voor wie is EMDR?

Toepassing van EMDR is mogelijk bij kinderen van alle leeftijden. Ook ingrijpende gebeurtenissen die plaatsvonden voordat de taalontwikkeling op gang is gekomen, kunnen met behulp van EMDR worden verwerkt. Bij heel jonge kinderen krijgen ouders of verzorgers een belangrijk aandeel in de behandeling (www.emdr.nl).


De Praktijk4Kids biedt EMDR-behandeling bij trauma en angsten/fobieën. Er kunnen ook andere behandelmethodes ingezet worden bij trauma en angsten/fobieën, afhankelijk van het kind en de hulpvraag. Mocht je een trauma of angst vermoeden bij jouw kind en heeft jouw kind hulp nodig, kijk dan voor het aanbod van behandelingen op de site van De Praktijk4Kids of neem contact op met karin@depraktijk4kids.nl

Belinda Herrewijn

Belinda is de hoofdbehandelaar en eigenaresse van De Praktijk4Kids Alphen aan den Rijn, onderdeel van De Praktijk. Zij studeerde psychologie aan de universiteit van Nijmegen. Belinda werkte vanaf 1987 in diverse functies in het bedrijfsleven en het onderwijs. Vanaf 2004 is zij GZ-psycholoog en Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. Belinda biedt hulp bij angst, trauma en sociaal-emotionele problemen. Daarnaast is Belinda EMDR-therapeut. Samen met Esther is zij auteur van Breinhelden. Cliënten ervaren Belinda's hulp als een warm bad. Niets is gek en alles mag. Belinda biedt een luisterend oor en weet als geen ander aan te sluiten bij wat de cliënt nodig heeft. Dit doet ze zonder oordeel en met veel begrip. Niet voor niets zoeken 'oude' cliënten Belinda nog wel eens op.