TIP van De Praktijk4Kids

Deze maand gaat onze TIP over het werkgeheugen. Het werkgeheugen kun je trainen. Hoe? Door veel te oefenen en spelletjes te doen die je werkgeheugen trainen.  Lees gauw verder.

Je hebt vast gezien dat onze TIP er iets anders uitziet. Dat komt omdat we deze TIP nu versturen vanuit onze nieuwe webpagina editor. Wij zijn erg trots op het resultaat en hopen dat het voor jullie goed te lezen is.

Train je werkgeheugen

Het werkgeheugen kun je op verschillende manieren trainen. We noemen een aantal spelletjes die zich daar uitstekend voor lenen. Je kent er vast een aantal.

  • Memory
  • Ik ga op reis en ik neem mee (of elke andere variant daarvan)
  • SET
  • Kies een vijftal willekeurige woorden, bijv. hout, kast, knuffel, jas, tand. Koppel aan elk woord een willekeurige beweging, bijv: hout – raak knieën aan, kast – schud je hoofd, knuffel – armen in de lucht, jas – sta op één been, tand – draai een rondje op de plaats. Noem de woorden in willekeurige volgorde. Kennen de kinderen de bewegingen bij de woorden? Noem dan twee woorden achter elkaar. Bouw dat op tot je bij 5 bent. Herhaal deze activiteit.
  • De cijfers 1 t/m 6 wijs je elk een vorm toe. Als je deze vormen samenvoegt heb je een gezicht getekend.

    1= een neus; 2= een cirkel voor het hoofd; 3= oren; 4= haar; 5= ogen; 6 = mond

    Wijs de onderdelen op je eigen gezicht aan en noem het bijbehorende nummer. ‘Dit is mijn neus, dat is 1, mijn hoofd (wijs rondom gezicht) is nummer 2’ enz. Geef kinderen vervolgens potlood en papier; noem de nummers op volgorde totdat de kinderen het gezicht hebben nagetekend. Dan moeilijker: noem de nummers in willekeurige volgorde en kijk of ze zo het gezicht kunnen tekenen.

De laatste twee spelletjes komen uit ons programma voor het basisonderwijs ten behoeve van het trainen van de executieve functies. 

Voor meer informatie kijk op onze website.

Wij hebben vestigingen in Alphen aan den Rijn en Nieuw-Vennep.

 

www.depraktijk4kids.nl